Доматен биск
с моркови и босилек
Каква е разликата между биск и супа? Първоначално думата 'биск' (bisque) е била използвана във френската кухня, за да опише специален вид супа с бульон от черупки на ракообразни.
Днес думата 'биск' има по-широко значение, използва се за всякакви супи, които са кремообразни. Пробвайте нашата доматена кремообразна супа и ще усетите разликата.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
- 4 с.л. масло
- 1 лук
- 2 моркова
- 4 консерви с цели домати (една консерва е 400гр)
- 1/3 к.ч. зехтин
- 2 дафинов лист
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. пипер
- 2 к.ч. Гореща вода с разтворен зеленчуков бульон
- 1 к.ч. Течна сметана
- 5-6 листенца босилек
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете всички продукти. Обелете моркова и го нарежете на малки кръгчета. Залейте кубчето бульон с 2 ч.ч. вряща вода и разбъркайте хубаво, до получаване на хомогенна смес. |
||||||||||
2 | В дълбока тенджера разтопете маслото на средна температура. Добавете морковите и лука, и задушете докато лука стане прозрачен. |
||||||||||
3 | Добавете: доматите, зехтина, дафиновият лист, солта, пипера и водата с бульона. |
||||||||||
4 | В момента, в който супата заври, намалете температурата и оставете да къкри около 30 минути. В последният момент добавете листенцата босилек и махнете супата от котлона. |
||||||||||
5 | Следващата стъпка е да направим супата кремообразна. Има няколко начина: да използвате блендер, да използвате пасатор, или ако нямате нито едното да я пасирате с уред за пасиране на пюре. |
||||||||||
6 | Върнете супата в тенджерата на слаба температура, добавете течната сметана и хубаво разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Овкусете със сол и пипер. Насладете се с усмивка. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!