Skip to content

Доматен биск

с моркови и босилек

Каква е разликата между биск и супа? Първоначално думата 'биск' (bisque) е била използвана във френската кухня, за да опише специален вид супа с бульон от черупки на ракообразни.

Днес думата 'биск' има по-широко значение, използва се за всякакви супи, които са кремообразни. Пробвайте нашата доматена кремообразна супа и ще усетите разликата.

Време
45 минути
Трудност
Средна
Порции
Рецепта за 6 порции
Алергени
Няма

Необходими продукти:

  • 4 с.л. масло
  • 1 лук
  • 2 моркова
  • 4 консерви с цели домати (една консерва е 400гр)
  • 1/3 к.ч. зехтин
  • 2 дафинов лист
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. пипер
  • 2 к.ч. Гореща вода с разтворен зеленчуков бульон
  • 1 к.ч. Течна сметана
  • 5-6 листенца босилек

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

367

Мазнини

32 гр.

Наситени

15 гр.

Захари

1 гр.

Сол

1184 мг.

Протеин

3 гр.

Въглехидрати

13 гр.

Фибри

1 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете всички продукти.

Обелете моркова и го нарежете на малки кръгчета. Залейте кубчето бульон с 2 ч.ч. вряща вода и разбъркайте хубаво, до получаване на хомогенна смес.

2

В дълбока тенджера разтопете маслото на средна температура. Добавете морковите и лука, и задушете докато лука стане прозрачен.

3

Добавете:  доматите, зехтина, дафиновият лист, солта, пипера и водата с бульона.

4

В момента, в който супата заври, намалете температурата и оставете да къкри около 30 минути.

В последният момент добавете листенцата босилек и махнете супата от котлона.

5

Следващата стъпка е да направим супата кремообразна.

Има няколко начина: да използвате блендер, да използвате пасатор, или ако нямате нито едното да я пасирате с уред за пасиране на пюре.

6

Върнете супата в тенджерата на слаба температура, добавете течната сметана и хубаво разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Овкусете със сол и пипер.

Насладете се с усмивка.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.