Skip to content

Индийска леща

със сладък картоф и спанак

Тази индийска леща е ниско-въглехидратна, ниско-калорична и богата на желязо. Това че е здравословна, по никакъв начин не е за сметка на вкуса. Изпълнена с източни аромати: куркума, джинджифил, чили - тя ще ви пренесе в Индия.

Време
45 минути
Трудност
Средна
Порции
Рецепта за 4 порции
Алергени
няма

Необходими продукти:

  • 1 с.л. Сусамово олио
  • 1 червен лук
  • 1 скилидки чесън
  • Пресен джинджифил (колкото един палец)
  • 1 червено чили
  • 1½ ч.л. куркума
  • 1½ ч.л. кимион
  • 2 сладки картофа (около 400 г.)
  • 250г. Червена леща
  • 600мл. топла вода с разтворен зеленчуков бульон
  • 80г. спанак
  • 4 пресен лук (за сервиране)

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

397

Мазнини

5 гр.

Наситени

1 гр.

Захари

19 гр.

Сол

600 мг.

Протеин

18 гр.

Въглехидрати

65 гр.

Фибри

11 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете всички необходими продукти.

Измийте зеленчуците. 

Нарежете сладкия картоф на малки парченца. 

Нарежете лука и чесъна на ситно, на ръка или в чопър. 

Настържете джинджифила.

2

Загрейте на слаб огън 2 с.л. сусамово олио в тенджера или дълбок тиган с похлупак. 

Добавете лука заедно с 1 с.л. вода и гответе около 3мин., докато лука омекне. 

Добавете: 1 скилидка чесън, джинджифила и чилито, и хубаво разбъркайте за 1 мин. 

Към тях добавете куркумата и кимиона и гответе още 1 мин.

3

Увеличете температурата до средна. 

Добавете сладкия картоф и разбъркайте хубаво, за да се разпределят равномерно подправките.

4

Добавете червената леща , 600мл вряла вода и бульона.  

Изчакайте да заври и след това намалете котлона на умерена температура. 

Варете около 20мин, до омекване на лещата.

5

Овкусете със сол и пипер на вкус. 

Добавете спанака и разбъркайте за 1-2 мин., докато се отпусне.

6

Сервирайте в купичка или в дълбока чиния. 

Преди поднасяне поръсете с ситно нарязан пресен лук

Насладете се с усмивка.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.