Индийска леща
със сладък картоф и спанак
Тази индийска леща е ниско-въглехидратна, ниско-калорична и богата на желязо. Това че е здравословна, по никакъв начин не е за сметка на вкуса. Изпълнена с източни аромати: куркума, джинджифил, чили - тя ще ви пренесе в Индия.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
- 1 с.л. Сусамово олио
- 1 червен лук
- 1 скилидки чесън
- Пресен джинджифил (колкото един палец)
- 1 червено чили
- 1½ ч.л. куркума
- 1½ ч.л. кимион
- 2 сладки картофа (около 400 г.)
- 250г. Червена леща
- 600мл. топла вода с разтворен зеленчуков бульон
- 80г. спанак
- 4 пресен лук (за сервиране)
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете всички необходими продукти. Измийте зеленчуците. Нарежете сладкия картоф на малки парченца. Нарежете лука и чесъна на ситно, на ръка или в чопър. Настържете джинджифила. |
||||||||||
2 | Загрейте на слаб огън 2 с.л. сусамово олио в тенджера или дълбок тиган с похлупак. Добавете лука заедно с 1 с.л. вода и гответе около 3мин., докато лука омекне. Добавете: 1 скилидка чесън, джинджифила и чилито, и хубаво разбъркайте за 1 мин. Към тях добавете куркумата и кимиона и гответе още 1 мин. |
||||||||||
3 | Увеличете температурата до средна. Добавете сладкия картоф и разбъркайте хубаво, за да се разпределят равномерно подправките. |
||||||||||
4 | Добавете червената леща , 600мл вряла вода и бульона. Изчакайте да заври и след това намалете котлона на умерена температура. Варете около 20мин, до омекване на лещата. |
||||||||||
5 | Овкусете със сол и пипер на вкус. Добавете спанака и разбъркайте за 1-2 мин., докато се отпусне. |
||||||||||
6 | Сервирайте в купичка или в дълбока чиния. Преди поднасяне поръсете с ситно нарязан пресен лук. Насладете се с усмивка. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!