Кесадия с пиле
и гуакамоле
Кесадията е известен мексикански деликатес. Името му произхожда от испанската дума за кашкавал 'queso'. Специфичното е, че питчиците тортила се запичат на тиган и кашкавала се разтапя. За любителите на по-пикантното пилето се маринова с чили и се комбинира с чушки. Препоръчваме в комбинация с коктейл Маргарита или бира Corona.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
- 450 г. Пилешки филенца
- 1.5 ч.л. Чили люспи
- 1 ч.л. Кимион
- Сол и пипер на вкус
- 2.5 ч.л. зехтин
- 2 чушки - червена и зелена
- 0.5 к.ч. Червен лук
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. Сок от лайм
- 4 тортили
- 2 с.л. масло
- 3 к.ч. кашкавал (или чедър)
- Заквасена сметана (по желание) за сервиране
- червена салса (по желание) за сервиране
Гуакамоле:
- 2 малки домата
- 1 пакет кориандър (по желание)
- 4 скилидки чесън
- 2 лайма
- 3 авокадота
- 2 глави лук
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете всички необходими продукти. Измийте зеленчуците. Нарежете чушките на малки парчета. Нарежете чесъна, доматите и червения лук на ситно. Настържете кашкавала. |
||||||||||
2 | Нарежете пилето на малки парченца. В купичка сложете пилето и го овкусете с: чили, кимион, 1 ч.л. сол и 0.5 ч.л. пипер. В тиган, на среден огън, загрейте 2 ч.л. зехтин и сложете пилето. Гответе за около 6 мин, като обръщате и на двете страни. Когато пилето е готово, го извадете в средна купичка. |
||||||||||
3 | Разрежете авокадото на половинки и с лъжица отделете месестата част в голяма купа. Хубаво я намачкайте. Добавете доматите, половината червен лук и половината чесъна. По желание добавете кориандър. Овкусете със сол (около 1ч.л.) и добавете чили ако обичате люто. Изтискайте лайм на вкус. |
||||||||||
4 | В тигана от пилето добавете още 2 ч.л. зехтин и загрейте на среден огън. Добавете нарязаните чушки и останалия лук и сотирайте докато омекнат (около 6 мин.). През последната 1 минута добавете останалия чесън и разбъркайте добре. Когато зеленчуците са готови ги изсипете в купата с пилето. Изстискайте един лайм и хубаво разбъркайте. |
||||||||||
5 | Разтопете маслото или в микровълновата или на котлона. Намажете едната страна на тортилите с маслото. Сложете една тортила в тигана, с намазаната страна отдолу. На половината тортила сложете хубав слой кашкавал и отгоре пилешката смес. Захлупете с другата половина тортила. |
||||||||||
6 | Ако имате място на тигана повторете стъпките със втората тортила. Гответе около 2 минути докато тортилата позлатее. Много внимателно обърнете на другата страна за още 2 мин. (не се притеснявайте ако малко от сместа изпадне). Сервирайте със гуакамолето и салсата. По желание комбинирайте с маргарита или пък Corona бира. Насладете се с усмивка. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!