Skip to content

Кесадия с пиле

и гуакамоле

Кесадията е известен мексикански деликатес. Името му произхожда от испанската дума за кашкавал 'queso'. Специфичното е, че питчиците тортила се запичат на тиган и кашкавала се разтапя. За любителите на по-пикантното пилето се маринова с чили и се комбинира с чушки. Препоръчваме в комбинация с коктейл Маргарита или бира Corona.

Време
35 минути
Трудност
Средна
Порции
Рецепта за 4 порции
Алергени
глутен

Необходими продукти:

  • 450 г.  Пилешки филенца
  • 1.5 ч.л. Чили люспи
  • 1 ч.л. Кимион
  • Сол и пипер на вкус
  • 2.5 ч.л. зехтин
  • 2 чушки - червена и зелена
  • 0.5 к.ч. Червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. Сок от лайм
  • 4 тортили
  • 2 с.л. масло
  • 3 к.ч. кашкавал (или чедър)
  • Заквасена сметана (по желание) за сервиране
  • червена салса (по желание) за сервиране

 

Гуакамоле: 

  • 2 малки домата
  • 1 пакет кориандър (по желание)
  • 4 скилидки чесън
  • 2 лайма
  • 3 авокадота
  • 2 глави лук

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

643

Мазнини

33 гр.

Наситени

17 гр.

Захари

5 гр.

Сол

1200 мг.

Протеин

39 гр.

Въглехидрати

37 гр.

Фибри

3 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете всички необходими продукти.

Измийте зеленчуците. 

Нарежете чушките на малки парчета. 

Нарежете чесъна, доматите и червения лук на ситно. 

Настържете кашкавала.

2

Нарежете пилето на малки парченца. 

В купичка сложете пилето и го овкусете с: чили, кимион, 1 ч.л. сол и 0.5 ч.л. пипер.

В тиган, на среден огън, загрейте 2 ч.л. зехтин и сложете пилето

Гответе за около 6 мин, като обръщате и на двете страни. Когато пилето е готово, го извадете в средна купичка.

3

Разрежете авокадото на половинки и с лъжица отделете месестата част в голяма купа. Хубаво я намачкайте. 

Добавете доматите, половината червен лук и половината чесъна

По желание добавете кориандър.  

Овкусете със сол (около 1ч.л.) и добавете чили ако обичате люто.  

Изтискайте лайм на вкус.

4

В тигана от пилето добавете още 2 ч.л. зехтин и загрейте на среден огън. 

Добавете нарязаните чушки и останалия лук и сотирайте докато омекнат (около 6 мин.). 

През последната 1 минута добавете останалия чесън и разбъркайте добре. 

Когато зеленчуците са готови ги изсипете в купата с пилето

Изстискайте един лайм и хубаво разбъркайте.

5

Разтопете маслото или в микровълновата или на котлона. 

Намажете едната страна на тортилите с маслото.

Сложете една тортила в тигана, с намазаната страна отдолу.  

На половината тортила сложете хубав слой кашкавал и отгоре пилешката смес

Захлупете с другата половина тортила.

6

Ако имате място на тигана повторете стъпките със втората тортила.

Гответе около 2 минути докато тортилата позлатее. Много внимателно обърнете на другата страна за още 2 мин. (не се притеснявайте ако малко от сместа изпадне). 

Сервирайте със гуакамолето и салсата

По желание комбинирайте с маргарита или пък Corona бира. 

Насладете се с усмивка.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.