Кюфтета гнезда
със салата от картофи и гъби
Тази рецепта за кюфтет е предавана от поколения в нашето семейство. Майката на баща ми я е показала на майка ми, когато двамата са се оженили. Днес я споделяме с вас. Рецепта за 'кюфтета гнезда' на фурна с традиционна салата от картофи и гъби на тиган. Вкъщи ги сервираме с чаша червено вино или ракия.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
Необходими продукти:
- 400 г кайма
- 1 глава лук (средно голяма)
- 3 яйца
- 0.3 к.ч. кисело мляко
- 0.5 к.ч. прясно мляко
- 1 ч. л. Кимион
- 1 ч. л. Риган
- 1ч.л. сол
- 1 ч.л. пипер
- 1 филия хляб
- сол и черен пипер на вкус
- 6 кисели краставички
- 4 кръгчета топено сирене
- 250 г. гъби
- 250 г. Картофи
- Олио на вкус (около 2-3с.л.)
- Оцет на вкус (около 1с.л.)
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете продуктите. Загрейте фурната на 180°. Накиснете филията хляб в млякото. Нарежете лука на ситно, а топеното сирене и киселите краставички на малки кръгчета. Нарежете гъбите на шайби, а картофите на малки кубчета. Сложете 2 яйца да се варят в студена вода, когато водата заври намалете огъня и варете 6 мин. |
||||||||||
2 | В една купа смесете:
|
||||||||||
3 | Разрежете дветте сварени яйца на две половинки. Вземете в шепа част от каймата (около ¼), оформете дъно и във него сложете половин яйце заобиколено от кисели краставички. Оставете си достатъчно кайма от долу, за да може после да затворите гнездото. |
||||||||||
4 | Затворете гнездото като с ръка оформите каймата около яйцето и киселите краставички. Повторете същите стъпки с останалата кайма, яйца и кисели краставички. Поставете гнездата върху хартия за печене и ги сложете във фурната за 35-40 минути. |
||||||||||
5 | Загрейте малко масло и зехтин в дълбок тиган. Добавете гъбите и овкусете със сол и пипер, гответе около 10мин, докато гъбите омекнат и хванат коричка. Сложете картофите да се варят в студена подсолена вода за около 15мин. |
||||||||||
6 | Овкусете картофената салата със олио, оцет, сол и пипер. Олиото може да се замени със зехтин, но според баба на картофите им отива олио. Насладете се с усмивка на това традиционно българско ястия, а защо не и с чаша червено вино или ракия? |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!