Skip to content

Кюфтета гнезда

със салата от картофи и гъби

Тази рецепта за кюфтет е предавана от поколения в нашето семейство. Майката на баща ми я е показала на майка ми, когато двамата са се оженили. Днес я споделяме с вас. Рецепта за 'кюфтета гнезда' на фурна с традиционна салата от картофи и гъби на тиган. Вкъщи ги сервираме с чаша червено вино или ракия.

Време
50 минути
Трудност
Трудна
Порции
Рецепта за 2 порции
Алергени
Няма

Необходими продукти:

Необходими продукти:

  • 400 г кайма
  • 1 глава лук (средно голяма)
  • 3 яйца
  • 0.3 к.ч. кисело мляко
  • 0.5 к.ч. прясно мляко
  • 1 ч. л. Кимион
  • 1 ч. л. Риган
  • 1ч.л. сол
  • 1 ч.л. пипер
  • 1 филия хляб
  • сол и черен пипер на вкус
  • 6 кисели краставички
  • 4 кръгчета топено сирене
  • 250 г. гъби
  • 250 г. Картофи
  • Олио на вкус (около 2-3с.л.)
  • Оцет на вкус (около 1с.л.)

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

693

Мазнини

29 гр.

Наситени

12 гр.

Захари

9 гр.

Сол

1801 мг.

Протеин

58 гр.

Въглехидрати

52 гр.

Фибри

10 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете продуктите.

Загрейте фурната на 180°.

Накиснете филията хляб в млякото

Нарежете лука на ситно, а топеното сирене и киселите краставички на малки кръгчета. 

Нарежете гъбите на шайби, а картофите на малки кубчета. 

Сложете 2 яйца да се варят в студена вода, когато водата заври намалете огъня и варете 6 мин.

2

В една купа смесете: 

  • 1 яйце
  • Кимиона
  • Ригана
  • Лука
  • Киселото мляко
  • 1ч.л. сол
  • 1ч.л. пипер
  • Хляба отцеден от млякото


Намачкайте хубаво с ръка или вилица до получаване на хомогенна смес

3

Разрежете дветте сварени яйца на две половинки. 

Вземете в шепа част от каймата (около ¼), оформете дъно и във него сложете половин яйце заобиколено от кисели краставички. 

Оставете си достатъчно кайма от долу, за да може после да затворите гнездото.

4

Затворете гнездото като с ръка оформите каймата около яйцето и киселите краставички

Повторете същите стъпки с останалата кайма, яйца и кисели краставички

Поставете гнездата върху хартия за печене и ги сложете във фурната за 35-40 минути.

5

Загрейте малко масло и зехтин в дълбок тиган. 

Добавете гъбите и овкусете със сол и пипер, гответе около 10мин, докато гъбите омекнат и хванат коричка. 

Сложете картофите да се варят в студена подсолена вода за около 15мин.

6

Овкусете картофената салата със олио, оцет, сол и пипер

Олиото може да се замени със зехтин, но според баба на картофите им отива олио. 

Насладете се с усмивка на това традиционно българско ястия, а защо не и с чаша червено вино или ракия?

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.