Skip to content

Орзо със скариди

и бяло вино

Средиземноморска вечеря за любители на скаридите и бялото вино. Две неща, които си отиват превъзходно заедно. Скаридите са предварително мариновани с лимонено, чеснова марината за по-наситен вкус. Ние предпочитаме тази рецепта с чаша совиньон блан и усмивка.

Време
25 минути
Трудност
Лесна
Порции
Рецепта за 4 порции
Алергени
глутен, ракообразни

Необходими продукти:

Необходими продукти:  

  • 450 г. Пресни скариди 
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. Лимонова кора
  • 1 с.л. Лимонов сок
  • 0.5 ч.л. Червен пипер
  • 4 скилидки чесън
  • 2 ч.л. масло
  • 1 к.ч. орзо
  • ⅓ к.ч. Сухо бяло вино
  • 2 к.ч. Вряща вода
  • 1 зеленчуков бульон
  • 3 с.л. магданоз

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

389

Мазнини

13 гр.

Наситени

2 гр.

Захари

3 гр.

Сол

162 мг.

Протеин

27 гр.

Въглехидрати

38 гр.

Фибри

2 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете всички необходими продукти

Измийте зеленчуците и скаридите. 

Рендосайте лимоновата кора.

Нарежете магданоза на ситно. 

2

Почистете скаридите 

Първо махнете главата, като леко я издърпате от тялото. След това издърпайте останалите люспи от тялото. 

Премахнете слузестата жилка в гръбнака с лек разрез с остър нож по протежението на гръбнака

3

В средна купичка смесете:

  • Скаридите
  • Зехтина
  • Лимоновата кора
  • Червения пипер
  • ½ ч.л. Сол
  • ¼ ч.л. Пипер
  • 1с.л. зехтин
  • Половината чесън

Оставете отстрани да се маринова. (ако искате може да направите марината час преди да започнете да готвите).

4

Поставете тиган на среден огън и разтопете маслото, 1 с.л. зехтин и останалия чесън

Добавете орзото и 1ч.л сол и гответе 1-2 минути, като разбърквате често и внимавате чесъна да не загори. 

Добавете виното и разбъркайте, докато попие в орзото (около 1мин.).

Добавете 2 чаши вряла вода, бульона и похлупете тигана докато орзото се

5

Добавете скаридите в един равен слой над орзото

Похлупете отново и гответе на слаб огън, докато скаридите порозовеят (2-4мин.) 

Махнете от котлона и оставете покрития тиган отстрани още 2 минути. 

6

Овкусете със сол и пипер на вкус. 

Изстискайте лимона и поръсете с магданоз

Сервирайте и се насладете с усмивка.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.