Орзо със скариди
и бяло вино
Средиземноморска вечеря за любители на скаридите и бялото вино. Две неща, които си отиват превъзходно заедно. Скаридите са предварително мариновани с лимонено, чеснова марината за по-наситен вкус. Ние предпочитаме тази рецепта с чаша совиньон блан и усмивка.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
Необходими продукти:
- 450 г. Пресни скариди
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. Лимонова кора
- 1 с.л. Лимонов сок
- 0.5 ч.л. Червен пипер
- 4 скилидки чесън
- 2 ч.л. масло
- 1 к.ч. орзо
- ⅓ к.ч. Сухо бяло вино
- 2 к.ч. Вряща вода
- 1 зеленчуков бульон
- 3 с.л. магданоз
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете всички необходими продукти. Измийте зеленчуците и скаридите. Рендосайте лимоновата кора. Нарежете магданоза на ситно. |
||||||||||
2 | Почистете скаридите Първо махнете главата, като леко я издърпате от тялото. След това издърпайте останалите люспи от тялото. Премахнете слузестата жилка в гръбнака с лек разрез с остър нож по протежението на гръбнака |
||||||||||
3 | В средна купичка смесете:
Оставете отстрани да се маринова. (ако искате може да направите марината час преди да започнете да готвите). |
||||||||||
4 | Поставете тиган на среден огън и разтопете маслото, 1 с.л. зехтин и останалия чесън. Добавете орзото и 1ч.л сол и гответе 1-2 минути, като разбърквате често и внимавате чесъна да не загори. Добавете виното и разбъркайте, докато попие в орзото (около 1мин.). Добавете 2 чаши вряла вода, бульона и похлупете тигана докато орзото се |
||||||||||
5 | Добавете скаридите в един равен слой над орзото. Похлупете отново и гответе на слаб огън, докато скаридите порозовеят (2-4мин.) Махнете от котлона и оставете покрития тиган отстрани още 2 минути. |
||||||||||
6 | Овкусете със сол и пипер на вкус. Изстискайте лимона и поръсете с магданоз. Сервирайте и се насладете с усмивка. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!