Паста Карбонара
с пармезан и панчета
Пробвай нашата изпитана рецепта за Паста Карбонара. Магия по италиански. Рецептата е оригинална, точно както биха ви я сервирали в Италия.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
- 3 белтъка
- 40 г сирене “Пармезан” + екстра за сервиране
- 150 г. Панчета или бекон
- 200 г спагети
- 1 скилидка чесън
- зехтин
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете всички необходими продукти. Нарежете панчетата на малки кубчета. Сложете вода да заври в малка тенджера. |
||||||||||
2 | Когато водата заври добавете спагетите и заедно с тях 1 ч.л. сол и малко зехтин. След около 7 мин, когато пастата е готова я изцедете с помощта на гевгир. Запазете малко от водата от пастата за по-късно. |
||||||||||
3 | В средна купа сложете яйцата, пармезана и малко черен пипер. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. |
||||||||||
4 | Разтрийте малко от по-мазната част на едно от парченцата панчета по цялата основа на дълбок тиган. Загрейте на средна температура и добавете панчетата и чесъна (смачкан с опакото на ножа). Гответе около 4 минути, докато панчетата стане хрупкава. |
||||||||||
5 | Махнете чесъна и добавете спагетите в тигана. Разбъркайте добре. Махнете тигана от котлона. Добавете сместа от по-рано и 1-2 с.л. от водата на пастата и разбъркайте хубаво. Целта е пастата да стане лъскава с хомогенен сос, ако се наложи добавете допълнително от водата на пастата. |
||||||||||
6 | Овкусете със сол и пипер. Сервирайте спагетите поръсени с щедро количество пармезан. Насладете се с усмивка и чаша или две бяло вино. |
||||||||||
- Разбъркайте жълтъците. Добавете пармезан и подправете с черен пипер. Междувременно, сварете спагетите в голям тиган с вряща подсолена вода, докато станат ал денте.
- Разтрийте кожата на панчетата/бекона (или използвайте една супена лъжица масло) по цялата основа на голям тиган. Поставете на средно силен огън.
- Добавете чесъна (смачкан с опакото на ножа), оставете да овкуси мазнината за гответе заедно за около 4 минути или докато панчетата е хрупкава.
- Отцедете спагетите като запазите в една кафена чаша тяхната вода. Махнете чесъна, и добавете спагетите в тигана. Разбъркайте добре. Махнете тигана от котлона.
- Добавете малко от водата на пастата, разбъркайте със сол и пипер. Добавете белтъка и пармезана. Бъркайте добре докато получите лъскава смес (при нужда добавете още вода).
- Сервирайте с пармезан по вкус и щипка черен пипер. Бон апети!
Все още няма коментари, бъди първи!