Skip to content

Паста с песто алла трапанезе

с домати и бадеми

Соса трапанезе е сицилианският вариант на класическото песто. За първи път опитахме Паста Трапанезе в Сицилия и се влюбихме. Той е изключително свеж и наистина неустоим. Потопете се в сицилианската магия. Няма да съжалявате.

Време
45 минути
Трудност
Лесна
Порции
Рецепта за 2 порции
Алергени
глутен

Необходими продукти:

Необходими продукти:  

  • 50г. бадеми
  • 1 стрък босилек
  • 2 скилидки чесън
  • 500г. Чери домати
  • 3 с.л. Настърган пармезан
  • 6 с.л. зехтин
  • 200г. Фусили (или друга спираловидна паста)

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

616

Мазнини

27 гр.

Наситени

4 гр.

Захари

19 гр.

Сол

420 мг.

Протеин

17 гр.

Въглехидрати

81 гр.

Фибри

5 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете всички необходими продукти.

Измийте зеленчуците. 

Нарежете чесъна на ситно, на ръка или в чопър. 

Нарежете доматите на четвъртини (по-желание махнете семките, но е много трудоемко и ние никога не го правим).

2

Сложете вода да заври в малка тенджера. 

Когато водата заври добавете фусилите и заедно с тях 1 ч.л. сол и малко зехтин

След около 7 мин, когато пастата е готова я изцедете с помощта на гевгир. 

Запазете малко от водата от пастата за по-късно.

3

Има два начина за премахването на люспите на бадемите: да ги залеете с топла вода и да изчакате няколко минути или да ги сложите във вряща вода за една-две минути. 

Ние лично предпочитаме втората опция, защото намираме, че люспите по-лесно се отделят. 

Когато люспите са се отпуснали нежно ги отстранете с пръсти. 

След това леко запечете бадемите на незалепващ тиган за 1-2 минути, докато придобият златист цвят.

4

В чопър (или ако нямате на ръка) смелете  морска сол, босилека и чесъна и ги изсипете в дълбока купа. 

Повторете същото с бадемите, докато станат на малко зрънца. Изсипете и тях в купата.

5

Добавете нарязаните домати, пармезан и зехтина. 

Разбъркайте хубаво. 

Овкусете със сол и пипер

Изсипете пастата в купата със пестото трапанезе. 

Разбъркайте много хубаво, за да се разпредели равномерно.

6

Може да добавите 1-2 лъжици от водата, в която се вареше пастата за по-хомогенна консистенция. 

Сервирайте в дълбока чиния с допълнително пармезан по-желание. 

Насладете се с усмивка и чаша бяло вино.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.