Паста с песто алла трапанезе
с домати и бадеми
Соса трапанезе е сицилианският вариант на класическото песто. За първи път опитахме Паста Трапанезе в Сицилия и се влюбихме. Той е изключително свеж и наистина неустоим. Потопете се в сицилианската магия. Няма да съжалявате.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
Необходими продукти:
- 50г. бадеми
- 1 стрък босилек
- 2 скилидки чесън
- 500г. Чери домати
- 3 с.л. Настърган пармезан
- 6 с.л. зехтин
- 200г. Фусили (или друга спираловидна паста)
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете всички необходими продукти. Измийте зеленчуците. Нарежете чесъна на ситно, на ръка или в чопър. Нарежете доматите на четвъртини (по-желание махнете семките, но е много трудоемко и ние никога не го правим). |
||||||||||
2 | Сложете вода да заври в малка тенджера. Когато водата заври добавете фусилите и заедно с тях 1 ч.л. сол и малко зехтин. След около 7 мин, когато пастата е готова я изцедете с помощта на гевгир. Запазете малко от водата от пастата за по-късно. |
||||||||||
3 | Има два начина за премахването на люспите на бадемите: да ги залеете с топла вода и да изчакате няколко минути или да ги сложите във вряща вода за една-две минути. Ние лично предпочитаме втората опция, защото намираме, че люспите по-лесно се отделят. Когато люспите са се отпуснали нежно ги отстранете с пръсти. След това леко запечете бадемите на незалепващ тиган за 1-2 минути, докато придобият златист цвят. |
||||||||||
4 | В чопър (или ако нямате на ръка) смелете морска сол, босилека и чесъна и ги изсипете в дълбока купа. Повторете същото с бадемите, докато станат на малко зрънца. Изсипете и тях в купата. |
||||||||||
5 | Добавете нарязаните домати, пармезан и зехтина. Разбъркайте хубаво. Овкусете със сол и пипер. Изсипете пастата в купата със пестото трапанезе. Разбъркайте много хубаво, за да се разпредели равномерно. |
||||||||||
6 | Може да добавите 1-2 лъжици от водата, в която се вареше пастата за по-хомогенна консистенция. Сервирайте в дълбока чиния с допълнително пармезан по-желание. Насладете се с усмивка и чаша бяло вино. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!