Skip to content

Ризото с императорски ориз

с два вида гъби

Черният ориз е също наричан 'забранен' или 'императорски' ориз, понеже в Китайската империя е бил консумиран само от императора и забранен за всички останали. Той е богат на антиоксиданти, протеин и желязо - и според китайската медицина е тоник за кръвта. Насладете се на това декадентно ризото, достойно за всеки император - с манатарки и печурки за истинска наслада на сетивата.

Време
90 минути
Трудност
Трудна
Порции
Рецепта за 4 порции
Алергени
Няма

Необходими продукти:

  • 50 г. сушени манатарки
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 лук
  • 2 скилидки чесън
  • 250 г. гъби
  • 300 г. Черен ориз
  • 175мл. бяло  вино (около 1 чаша)
  • 25 г. масло
  • Шепа магданоз
  • 50 г. пармезан

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

445

Мазнини

17 гр.

Наситени

8 гр.

Захари

3 гр.

Сол

1450 мг.

Протеин

23 гр.

Въглехидрати

63 гр.

Фибри

4 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Измийте зеленчуците. 

Залейте манатарките с 1 л. вряла вода

Нарежете гъбите (печурки) на малки парченца. 

Нарежете чесъна, магданоза и лука на ситно.

2

Загрейте зехтина в дълбок тиган на средна температура. 

Добавете лука и задушете за около 4 минути, докато омекне. 

Добавете чесъна и разбъркайте за още 1мин., за да поеме аромата. 

Добавете печурките овкусете със сол и пипер и задушете за около 8мин., докато омекнат.

3

Добавете ориза и хубаво разбъркайте за около 1 мин..

Добавете виното и задушете, докато се изпари напълно като бъркате често.

4

Махнете манатарките от водата, като ги изстискате добре и запазите самата вода. 

Към водата добавете зеленчуковият бульон.

Добавете манатарките към ориза и хубаво разбъркайте.

С черпак добавете част от водата с бульона, разбъркайте добре, докато ориза поеме течността.  

Повторете този процес малко по-малко, докато оризът омекне. Имайте търпение, черният ориз се готви по-бавно от белият.

5

Ако се наложи добавете допълнително вода, ако свърши бульонът, а той не е станал.

Махнете оризът от котлона и добавете половината пармезан, маслото и половината магданоз.

Разбъркайте добре и похлупете за няколко минути, за да поеме последната вода.

6

Разбъркайте за последно и опитайте на сол/пипер. 

Сервирайте в дълбоки купи, като поръсите щедро всяка порция със останалият магданоз и пармезан. 

Насладете се с усмивка и чаша бяло вино.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.