Ризото с императорски ориз
с два вида гъби
Черният ориз е също наричан 'забранен' или 'императорски' ориз, понеже в Китайската империя е бил консумиран само от императора и забранен за всички останали. Той е богат на антиоксиданти, протеин и желязо - и според китайската медицина е тоник за кръвта. Насладете се на това декадентно ризото, достойно за всеки император - с манатарки и печурки за истинска наслада на сетивата.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
- 50 г. сушени манатарки
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 2 с.л. зехтин
- 1 лук
- 2 скилидки чесън
- 250 г. гъби
- 300 г. Черен ориз
- 175мл. бяло вино (около 1 чаша)
- 25 г. масло
- Шепа магданоз
- 50 г. пармезан
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Измийте зеленчуците. Залейте манатарките с 1 л. вряла вода. Нарежете гъбите (печурки) на малки парченца. Нарежете чесъна, магданоза и лука на ситно. |
||||||||||
2 | Загрейте зехтина в дълбок тиган на средна температура. Добавете лука и задушете за около 4 минути, докато омекне. Добавете чесъна и разбъркайте за още 1мин., за да поеме аромата. Добавете печурките овкусете със сол и пипер и задушете за около 8мин., докато омекнат. |
||||||||||
3 | Добавете ориза и хубаво разбъркайте за около 1 мин.. Добавете виното и задушете, докато се изпари напълно като бъркате често. |
||||||||||
4 | Махнете манатарките от водата, като ги изстискате добре и запазите самата вода. Към водата добавете зеленчуковият бульон. Добавете манатарките към ориза и хубаво разбъркайте. С черпак добавете част от водата с бульона, разбъркайте добре, докато ориза поеме течността. Повторете този процес малко по-малко, докато оризът омекне. Имайте търпение, черният ориз се готви по-бавно от белият. |
||||||||||
5 | Ако се наложи добавете допълнително вода, ако свърши бульонът, а той не е станал. Махнете оризът от котлона и добавете половината пармезан, маслото и половината магданоз. Разбъркайте добре и похлупете за няколко минути, за да поеме последната вода. |
||||||||||
6 | Разбъркайте за последно и опитайте на сол/пипер. Сервирайте в дълбоки купи, като поръсите щедро всяка порция със останалият магданоз и пармезан. Насладете се с усмивка и чаша бяло вино. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!