Ризото с тивкички
пармезан и лимон
Насладете се на това ризото с тиквички, идеално за летните дни. Лимонът му придава цитрусов, свеж вкус. Идеално за вечеря под звездите.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
- 25 г. масло
- 1 лук
- 2 скилидки чесън
- 180 г. Ориз за ризото
- 1 зеленчуков бульон
- Кора и сок от 0.5-1 лимон
- 2 стръка мащерка
- 250 г. тиквички
- 25 г. пармезан
- 2 с.л. Течна или заквасена сметана или кисело мляко
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Измийте зеленчуците. Нарежете лука и чесъна на ситно. Настържете кората на лимона и я отделете. Изстискайте сока на лимона. Разтворете бульона в 1 литър вряла вода. |
||||||||||
2 | Нарежете тиквичките на малки парченца. Загрейте маслото в дълбок тиган на средна температура. Добавете лука и задушете за около 4 минути, докато омекне. Добавете чесъна и разбъркайте за още 1 мин., за да поеме аромата. |
||||||||||
3 | Добавете ориза и хубаво разбъркайте за около 1 мин.. Добавете няколко черпака от бульона, сока от лимон и листенцата на мащерката (първо добавете само половината лимон и преценете, колко да е наситен лимоненият вкус). Разбърквайте често докато водата се изпари |
||||||||||
4 | Добавете още няколко черпака от бульона и тиквичките. Отново разбърквайте често докато течността се изпари. Повторете процеса, докато ориза и тиквичките се сготвят. Когато оризът е готов махнете ризотото от тигана. |
||||||||||
5 | Добавете пармезан (като оставите настрани малко за сервиране), кората от лимона, сол и пипер на вкус. По желание може да добавите малко течна или заквасена сметана, или кисело мляко. |
||||||||||
6 | Сервирайте в дълбоки купи, като поръсите щедро всяка порция с пармезан. Насладете се с усмивка и чаша бяло вино. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!