Skip to content

Ризото с тивкички

пармезан и лимон

Насладете се на това ризото с тиквички, идеално за летните дни. Лимонът му придава цитрусов, свеж вкус. Идеално за вечеря под звездите.

Време
40 минути
Трудност
Средна
Порции
Рецепта за 2 порции
Алергени
глутен

Необходими продукти:

  • 25 г. масло
  • 1 лук
  • 2 скилидки чесън
  • 180 г. Ориз за ризото
  • 1 зеленчуков бульон
  • Кора и сок от  0.5-1 лимон
  • 2 стръка мащерка
  • 250 г. тиквички
  • 25 г. пармезан
  • 2 с.л. Течна или заквасена сметана или кисело мляко

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

545

Мазнини

17 гр.

Наситени

10 гр.

Захари

7 гр.

Сол

600 мг.

Протеин

14 гр.

Въглехидрати

86 гр.

Фибри

5 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Измийте зеленчуците. 

Нарежете лука и чесъна на ситно. 

Настържете кората на лимона и я отделете. 

Изстискайте сока на лимона

Разтворете бульона в 1 литър вряла вода.

2

Нарежете тиквичките на малки парченца. 

Загрейте маслото в дълбок тиган на средна температура. 

Добавете лука и задушете за около 4 минути, докато омекне. 

Добавете чесъна и разбъркайте за още 1 мин., за да поеме аромата.

3

Добавете ориза и хубаво разбъркайте за около 1 мин..

Добавете няколко черпака от бульона, сока от лимон и листенцата на мащерката (първо добавете само половината лимон и преценете, колко да е наситен лимоненият вкус).  

Разбърквайте често докато водата се изпари

4

Добавете още няколко черпака от бульона и тиквичките

Отново разбърквайте често докато течността се изпари. 

Повторете процеса, докато ориза и тиквичките се сготвят. 

Когато оризът е готов махнете ризотото от тигана.

5

Добавете пармезан (като оставите настрани малко за сервиране), кората от лимона, сол и пипер на вкус. 

По желание може да добавите малко течна или заквасена сметана, или кисело мляко.

6

Сервирайте в дълбоки купи, като поръсите щедро всяка порция с пармезан

Насладете се с усмивка и чаша бяло вино.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.