Skip to content

Свински пържоли

с гъбен сос

Пробвайте тази рецепта за свински пържоли с ароматен сос от гъби, мащерка, вино и не само. Соса е превъзходен и се комбинира чудесно с хрупкавите картофи с червен пипер на фурна. За свинското е много важно да остане крехко, а къкренето в гъбения сос осигурява точно това. А защо, не го сервирате с чаша вино за разкош?

Време
45 минути
Трудност
Трудна
Порции
Рецепта за 4 порции
Алергени
няма

Необходими продукти:

Необходими продукти:  

  • 4 свински пържоли 
  • 2 с.л. зехтин
  • 1ч.л.  сол
  • пипер
  • 6 с.л. масло
  • 900 г гъби
  • 3 скилидки чесън
  • 1 к.ч. Сухо бяло вино
  • 1 к.ч. сметана
  • 1 с.л. Дижон горчицаа
  • 2 с.л. Прясна мащерка
  • 1 лимон
  • 2 с.л. Див лук

За картофите: 

  • 4 картофа
  • 1 ч.л. Сол
  • 0.5 ч.л. Пипер
  • 0.5 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. зехтин.

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

721

Мазнини

44 гр.

Наситени

20 гр.

Захари

8 гр.

Сол

831 мг.

Протеин

35 гр.

Въглехидрати

41 гр.

Фибри

10 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете всички необходими продукти.

Загрейте фурната на 180°. 

Измийте зеленчуците. 

Нарежете гъбите и картофите на тънки филийки. 

Нарежете чесъна и дивия лук на ситно. 

Отстранете листенцата мащерка от стръкчетата.

2

В плоска правоъгълна тава сложете картофите върху хартия за печене.. 

Овкусете ги с 1 ч.л. сол, 0.5 ч.л. Пипер, 0.5 ч.л. червен пипер и 1 с.л. зехтин

Печете на загрята фурна за около 15 мин. докато позлатеят и станат хрупкави.

3

Хубаво поръсете със сол и пипер пържолите от свете страни. 

В тиган, на силен огън, сложете 1 ч.л. зехтин

Когато зехтина се загрее сложете пържолите

Гответе по 3 мин. на страна. Повторете при необходимост. Когато пържолите са готови, ги изкарайте в чиния.

4

Намалете температурата до среден огън и добавете маслото

Когато маслото се разтопи добавете гъбите, разбърквайте често докато се сготвят добре (около 5-10 мин.). 

Добавете чесъна и гответе 1 мин. 

Добавете виното и листенцата от мащерка.

5

Докарайте сместа до тихо кипене докато количеството вино се намали наполовина. 

Намалете температурата до ниска. 

Добавете сметаната и горчицата и разбъркайте хубаво.

6

Върнете пържолите в тигана и ги залейте обилно със соса

Оставете сместа да къкри около 5 минути, за да поемат пържолите от соса

Овкусете със сол и пипер на вкус.  

Изстискайте сока от лимон и поръсете със див лук. 

Насладете се с усмивка.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.