Тайландски жасминов ориз
с месо и зеленчуци
Супер свежа, типично тайландска рецепта. Това, която я прави по-специална е соса с чили, лайм и соев сос и комбинацията с пресен босилек и чушка. Телешкото се сервира върху канапе от жасминов ориз, който е изключително ароматен и е също със специфичен тайландски вкус.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 450 г. Телешка кайма
- 1 червена чушка
- 1 лук
- 6 скилидки чесън
- 1 пакет пресен босилек
- 200 г. Жасминов ориз
За соса
- 1 с.л. Чили сос
- 2 с.л. Соев сос
- 1 с.л. Кафява захар
- 2 с.л. Сок от лайм
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете всички необходими продукти. Измийте зеленчуците и ориза. Нарежете чушката на лентички. Нарежете лука на шайби. Нарежете чесъна на ситно. |
||||||||||
2 | Сложете жасминовият ориз да се вари в малка тенджера в съотношение 1:1.5. След като водата заври намалете температурата и оставете да къкри около 20 минути. Махнете от котлона и оставете да престои така 5-10 минути. |
||||||||||
3 | В малка купичка смесете чили соса, соевият сос, кафявата захар и сока от лайм. Оставете тайландският сос отстрани. В голям тиган загрейте зехтина на средна температура. Добавете мляното телешко. Гответе около 6 мин., като разбърквате често, докато си смени цвета. |
||||||||||
4 | Добавете чушката, лука и чесъна към телешкото. Гответе в продължение на 5 минути, докато зеленчуците омекнат. |
||||||||||
5 | Овкусете със сол и пипер. Добавете тайландският сос и пресният босилек, като запазите няколко листенца за сервирането. Продължете да готвите, докато босилекът омекне. |
||||||||||
6 | Сервирайте тайландското мляно телешко върху канапе от жасминов ориз. Декорирайте всяка порция с листенца босилек. Насладете се с усмивка. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!