Skip to content

Тайландски жасминов ориз

с месо и зеленчуци

Супер свежа, типично тайландска рецепта. Това, която я прави по-специална е соса с чили, лайм и соев сос и комбинацията с пресен босилек и чушка. Телешкото се сервира върху канапе от жасминов ориз, който е изключително ароматен и е също със специфичен тайландски вкус.

Време
25 минути
Трудност
Лесна
Порции
Рецепта за 4 порции
Алергени
няма

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 450 г. Телешка кайма
  • 1 червена чушка
  • 1 лук
  • 6 скилидки чесън
  • 1 пакет пресен босилек
  • 200 г. Жасминов ориз

 

За соса

  • 1 с.л.  Чили сос
  • 2 с.л.  Соев сос
  • 1 с.л.  Кафява захар
  • 2 с.л.  Сок от лайм

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

439

Мазнини

15 гр.

Наситени

4 гр.

Захари

5 гр.

Сол

558 мг.

Протеин

40 гр.

Въглехидрати

48 гр.

Фибри

2 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете всички необходими продукти.

Измийте зеленчуците и ориза. 

Нарежете чушката на лентички.

Нарежете лука на шайби.

Нарежете чесъна на ситно.

2

Сложете жасминовият ориз да се вари в малка тенджера в съотношение 1:1.5. 

След като водата заври намалете температурата и оставете да къкри около 20 минути. 

Махнете от котлона и оставете да престои така 5-10 минути.

3

В малка купичка смесете чили соса, соевият сос, кафявата захар и сока от лайм. Оставете тайландският сос отстрани. 

В голям тиган загрейте зехтина на средна температура. Добавете мляното телешко. 

Гответе около 6 мин., като разбърквате често, докато си смени цвета.

4

Добавете чушката, лука и чесъна към телешкото

Гответе в продължение на 5 минути, докато зеленчуците омекнат.

5

Овкусете със сол и пипер.

Добавете тайландският сос и пресният босилек, като запазите няколко листенца за сервирането.

Продължете да готвите, докато босилекът омекне.

6

Сервирайте тайландското мляно телешко върху канапе от жасминов ориз

Декорирайте всяка порция с листенца босилек

Насладете се с усмивка.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.