Тосканска сьомга
със сметанов сос
Тази рецепта за сьомга ни пренеся в слънчевите тоскански полета. Соса е истинска наслада от сушени домати, чесън, вино и спанак. Гарнирали сме я с имперски ориз, който е богат на антиоксиданти и много полезен.
Време
Трудност
Порции
Алергени
Необходими продукти:
- 4 филета сьомга
- Сол и пипер на вкус
- 2 ч.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- 6 скилидки чесън
- 1 лук
- 1/3 к.ч. Сухо бяло вино
- 150 г. Сушени домати
- 1 3/4 к.ч. Течна сметана
- 3 к.ч. Бейби спанак
- 1 с.л. Пресен магданоз
- 200 г черен (имперски) ориз
Хранителна стойност:
за 1 порция
Калории
Мазнини
Наситени
Захари
Сол
Протеин
Въглехидрати
Фибри
Начин на
Приготвяне
1 | Извадете всички необходими продукти. Измийте зеленчуците и рибата. Овкусете сьомгата от двете страни със сол и пипер на вкус. |
||||||||||
2 | Нарежете на ситно лука и чесъна. Сложете императорския ориз в малка тенджера в съотношение 1:3. Добавете 1ч.л. сол и варете докато водата се изпари (около 20-30 минути). |
||||||||||
3 | Загрейте зехтина в дълбок тиган на средно-висока температура. Сложете сьомгата с кожата към тигана, запечатайте за около 5 минути на страна. Когато сьомгата е сготвена по ваш вкус (зависи колко розова я обичате в средата) я извадете и сложете отстрани. |
||||||||||
4 | Разтопете маслото в същия тиган. Добавете нарязания лук и хубаво разбъркайте докато стане прозрачен (1-2мин). Добавете чесъна и разбъркайте (за около 30 секунди). Към тях добавете бялото вино и сушените домати, хубаво разбъркайте за 1-2 минути докато бялото вино леко намали обем. |
||||||||||
5 | Намалете температурата. Добавете сметаната и изчакайте соса леко да къкри като го разбърквате от време на време. Добавете сол и пипер на вкус. Добавете спанака и хубаво разбъркайте за около минута докато омекне. |
||||||||||
6 | Добавете сьомгата обратно в тигана за да се загрее. Хубаво полейте с лъжица от соса върху сьомгата за да поеме аромата. Сервирайте тосканската сьомга поръсена по желание с магданоз. Насладете се с усмивка и чаша бяло вино. |
||||||||||
Все още няма коментари, бъди първи!