Skip to content

Тосканска сьомга

със сметанов сос

Тази рецепта за сьомга ни пренеся в слънчевите тоскански полета. Соса е истинска наслада от сушени домати, чесън, вино и спанак. Гарнирали сме я с имперски ориз, който е богат на антиоксиданти и много полезен.

Време
45 минути
Трудност
Средна
Порции
Рецепта за 4 порции
Алергени
черупчести, глутен

Необходими продукти:

  • 4 филета сьомга
  • Сол и пипер на вкус
  • 2 ч.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 6 скилидки чесън
  • 1 лук
  • 1/3 к.ч. Сухо бяло вино
  • 150 г. Сушени домати
  • 1 3/4 к.ч. Течна сметана
  • 3 к.ч. Бейби спанак
  • 1 с.л. Пресен магданоз
  • 200 г черен (имперски) ориз

Хранителна стойност:

за 1 порция

Калории

582

Мазнини

28 гр.

Наситени

11 гр.

Захари

18 гр.

Сол

476 мг.

Протеин

48 гр.

Въглехидрати

29 гр.

Фибри

5 гр.

Начин на

Приготвяне

1

Извадете всички необходими продукти. Измийте зеленчуците и рибата. 

Овкусете сьомгата от двете страни със сол и пипер на вкус.

2

Нарежете на ситно лука и чесъна.

Сложете императорския ориз в малка тенджера в съотношение 1:3.

Добавете 1ч.л. сол и варете докато водата се изпари (около 20-30 минути).

3

Загрейте зехтина в дълбок тиган на средно-висока  температура.

Сложете сьомгата с кожата към тигана, запечатайте за около 5 минути на страна.

Когато сьомгата е сготвена по ваш вкус (зависи колко розова я обичате в средата) я извадете и сложете отстрани.

4

Разтопете маслото в същия тиганДобавете нарязания лук и хубаво разбъркайте докато стане прозрачен (1-2мин). Добавете чесъна и разбъркайте (за около 30 секунди).

Към тях добавете бялото вино и сушените домати, хубаво разбъркайте за 1-2 минути докато бялото вино леко намали обем.

5

Намалете температурата.  Добавете сметаната и изчакайте соса леко да къкри като го разбърквате от време на време.

Добавете сол и пипер на вкус. Добавете спанака и хубаво разбъркайте за около минута докато омекне.

6

Добавете сьомгата обратно в тигана за да се загрее. Хубаво полейте с лъжица от соса върху сьомгата за да поеме аромата.

Сервирайте тосканската сьомга поръсена по желание с магданоз.

Насладете се с усмивка и чаша бяло вино.

Все още няма коментари, бъди първи!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.